Δράσεις Πρόληψης

Δράσεις του Δικτύου κατά της Σχολικής Βίας

ΣΧΟΛΙΚΌ ΕΤΟΣ  2016-2017
]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]         

ΗΜΕΡΙΔΑ

Yλοποίηση Ημερίδας στο πλαίσιο του Δικτύου κατά της Σχολικής Βίας στις 4-5-2017.

Η Περιφερειακή Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Π.Ο.Δ.Π.) Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, υλοποίησε  Ημερίδα με θέμα: «Διάχυση Καλών Πρακτικών και Καινοτόμων Δράσεων των Μελών Ο.Δ.Π.  (Ομάδων Δράσεων Πρόληψης) Δ/νσης Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, σχολ. έτους 2016-2017», την Πέμπτη 4-5-2017 στο 4ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Αποκλίνουσες συμπεριφορές - Νέες τάσεις και προσεγγίσεις διαχείρισης»

Π.Ο.Δ.Π. Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Παρασκευή 17-2-2017

 

 

 

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////                    

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ 2015-2016

 


ΗΜΕΡΙΔΑ

"Διάχυση Καλών Πρακτικών και Καινοτόμων Δράσεων των Μελών Ο.Δ.Π. της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας"

Π.Ο.Δ.Π. Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, 21 Ιουνίου 2016

 

 

 


                                                                                            HMΕΡΙΔΑ 

 

"Η σχολική κοινότητα υπερασπίζεται το δικαίωμα των παιδιών στην ετερότητα"

Π.Ο.Δ.Π. Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, αίθουσα εκδηλώσεων 7ου ΓΕΛ Ιλίου, Δευτέρα 14-12-2015

14  


 

 


                                                                                                      
                                                                                                                 HMΕΡΙΔΑ 
«Διαδραστικόcross media εκπαιδευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού»
Π.Ο.Δ.Π. Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας, αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ΓΕΛ Αιγάλεω, Πέμπτη 15/10/2015

 

 

 

                                                                   

 

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, EΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  Δ/ΝΣΗ  Α/ΘΜΙΑΣ  &  Β/ΘΜΙΑΣ

ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ  Β/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ  Γ' ΑΘΗΝΑΣ

   ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση:  Θηβών  401

Πόλη – Τ.Κ. :  Αιγάλεω – 12243

Ιστοσελίδα: cdseda.att.sch.gr

 

 

Αιγάλεω 16-10-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η Περιφερειακή Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Π.Ο.Δ.Π.) Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας, που αποτελείται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Ζαφειρακίδη Γ., τους Σχολικούς Συμβούλους κ. Ζωγόπουλο Ε., κ. Κατωπόδη Α., κ. Παπαζήση Χ., τον Διευθυντή 1ου ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων κ. Πρωιμάκη Μ. και την εκπ/κό Med κ. Παπαμιχαλάκη Ε.,  σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/10/2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ΓΕΛ Αιγάλεω  (Ιερά Οδός 306) και ώρα 12:00-14:00 σεμινάριο με στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των Εκπαιδευτικών – Μελών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.) των σχολείων με το «Διαδραστικόcross media εκπαιδευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού». Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε με την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας.

Εισηγητής ήταν ο κ. Αλεβίζος Στέφανος, Ψυχολόγος του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού».

Παρέστησαν ο κ. Πολύδωρoς Β., Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης  ΔΕ Αττικής και ο κ. Σκρέτας Δ., Συντονιστής Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισµού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ζαφειρακίδης Γ., ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς των Ομάδων Πρόληψης Δράσεων (Ο.Δ.Π.) των σχολείων για την παρουσία τους στο σεμινάριο και την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο των σχολείων, καθώς και τον κ. Αλεβίζο για την γλαφυρή και κατατοπιστική ενημέρωση των παρισταμένων.      

                                                                                                                                         Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

                                                                                                                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ    ΖΑΦΕΙΡΑΚΙΔΗΣ  

 

 


  HMΕΡΙΔΑ 

"Τι είναι τελικά η Σχολική Βία και ο Σχολικός Εκφοβισμός;  Προσεγγίσεις - Πρόληψη – Αντιμετώπιση"

Π.Ο.Δ.Π. Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας   Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου, Πέμπτη 30-4-2015 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Περιφερειακή Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Π.Ο.Δ.Π.) Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας, που αποτελείται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Ζαφειρακίδη Γ., τους Σχολικούς Συμβούλους κ. Ζωγόπουλο Ε., κ. Κατωπόδη Α., κ. Παπαζήση Χ., τον Διευθυντή 1ου ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων κ. Πρωιμάκη Μ. και την εκπ/κό Med κ. Παπαμιχαλάκη Ε.,  πραγματοποίησε την Πέμπτη 30-4-2015 ημερίδα στο Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου με θέμα: «Τι είναι τελικά η Σχολική Βία και ο Σχολικός Εκφοβισμός;  Προσεγγίσεις - Πρόληψη – Αντιμετώπιση».H  διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε με την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας. Υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη ήταν ο κ. Κορδαλής Νίκος, εκπ/κός κλ. ΠΕ18.10. 

Την ημερίδα προλόγισαν ο κ. Πολύδωρoς Β., Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης  ΔΕ Αττικής και ο κ. Σκρέτας Δ., Συντονιστής Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισµού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ζαφειρακίδης Γ., ευχαρίστησε τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές σχολείων της Δ/νσης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς των Ομάδων Πρόληψης Δράσεων (Ο.Δ.Π.) των σχολείων, οι οποίοι παρέστησαν.

Εισηγητές ήταν ο κ. Ασημόπουλος Χάρης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ο κ. Αλεβίζος Στέφανος, Ψυχολόγος του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», η κ. Παντελίδου Ελισσάβετ, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ/νσης ΔΕ Γ΄ Αθήνας, η κ. Παπαμιχαλάκη Ελένη Επιστ. Συνεργάτης του προγράμματος «Aριάδνη» του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κοκκινίδης Πολυχρόνης, Διαμεσολαβητής με ειδίκευση στη σχολική διαμεσολάβηση.

Στην ημερίδα ανακοινώθηκαν και οι βραβεύσεις των σχολείων, των οποίων οι μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό αφίσας και ολιγόλεπτης ταινίας, που διοργάνωσε η Π.Ο.Δ.Π., με αφορμή την πανελλήνια σχολική ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, στις 6-3-2015. Μετά την προβολή των έργων, απονεμήθηκαν συνολικά 7 βραβεία, - δύο ανά τύπο σχολείου (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ.) και ένα ειδικό βραβείο για το ειδικό σχολείο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω Μαθητών με Προβλήματα Όρασης και Πολλαπλές Αναπηρίες– για τη δημιουργίας αφίσας, καθώς και 2 βραβεία για τη δημιουργία ολιγόλεπτης ταινίας. Έπαινοι δόθηκαν σε όλα τα σχολεία και τους μαθητές που συμμετείχαν, καθώς ήταν εντυπωσιακή η δημιουργική έκφραση όλων.Η αθρώα συμμετοχή και ανταπόκριση των παρισταμένων οδήγησε σε γόνιμο προβληματισμό και ανοιχτό διάλογο για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο απασχολεί το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

   
   

    

 

Για να δείτε  όλα  τα έργα των σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό κάντε κλικ  εδώ 

Βραβευσεις video    

           1o ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων                 2ο ΕΠΑΛ   Αγίων Αναργύρων   

                                   (Προεπισκόπηση της αρχής των video)

      

 

ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Εκδηλώσεις

ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ

 

 

Α/Α

 

σΧΟΛΕΙΟ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ

 

 

 

ΑΡΧΕΙΑ & LINK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

3Ο Γυμνάσιο

Αγίας Βαρβάρας

Στο σχολείο μας –το 3ο γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας -  για το σχολικό έτος 2013-2014 ορίστηκε υπεύθυνη κατά του σχολικού εκφοβισμού η κ. Αδάση Αθανασία.

1) Η καθηγήτρια σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου διαμόρφωσε και μοίρασε σε όλα τα παιδιά ερωτηματολόγιο σχετικά με το θέμα της σχολικής βίας.

2)Στη συνέχεια οι μαθητές αποδελτίωσαν  τις απαντήσεις των συμμαθητών τους, οι οποίες συμπεριλήφθησαν στην  παρουσίαση που έγινε στο σχολείο μας στο πλαίσιο της σχολικής εκδήλωσης κατά της βίας - στις 5/5/14 - από την υπεύθυνη καθηγήτρια.

3) Επίσης παρουσιάστηκαν τέσσερις δραματοποιήσεις από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου σε κείμενα και σκηνοθεσία της καθηγήτριας, οι οποίες φορούσαν διαφορετικές μορφές βίας στο σχολείο. (λεκτική, συναισθηματική, σωματική)

4)Το χώρο του αμφιθεάτρου μας στόλισαν ομαδικά και ατομικά σκίτσα και αφίσες, φιλοτεχνημένα από μαθητές του σχολείου μας, με θέμα το σχολικό εκφοβισμό και τα συναισθήματα των μαθητών αναφορικά με το θέμα αυτό.

5)Στην εκδήλωση οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προβληματιστούν στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού καθώς και να συνομιλήσουν με τον κ. Ζωγόπουλο Στάθη (υπεύθυνο Δράσεων κατά της σχολικής βίας στη Γ΄ Αθήνας) και με τον κ. Αλεβίζο Στέφανο (ψυχολόγο από το «Χαμόγελο του παιδιού»), οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στην εκδήλωση.                                                                       

                                                     Η καθηγήτρια 

                                                    Αδάση Αθανασία

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO

POWER POINT

νέο ερωτηματολόγιο.doc

Σωματική Βία.doc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

17ο Γυμνάσιο

Περιστερίου

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2015-2016 συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων για την ανασύσταση των μελών στης ομάδας ΟΔΠ στην οποία
προστέθηκε η κυρία Γιανναδάκη Ευαγγελία, ΠΕ02 και παρέμεινε η κυρία Λεβέντη Παναγιώτα, ΠΕ02. Επιπλέον, αναρτήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας
οι αφίσες που στάλθηκαν σχετικές με την ενημέρωση-πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού. Επίσης, κατά το Γ τρίμηνο στα πλαίσια του μαθήματος Σχολική
και Κοινωνική Ζωή-Βιωματικές Δράσεις έγιναν συζητήσεις και ενημερώσεις των μαθητών της Α Γυμνασίου και μοιράστηκαν φύλλα εργασίας και
μελετήθηκαν περιπτώσεις αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Τέλος, όπου κρίθηκε απαραίτητο έγιναν επιπλέον συζητήσεις και σε άλλα τμήματα
του σχολείου μας για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.

Τα μέλη ΟΔΠ του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

Γιανναδάκη Ευαγγελία ΠΕ02
Λεβέντη Παναγιώτα ΠΕ02


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13ο Γυμνάσιο

Περιστερίου

 

Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τη σχολική μονάδα του 13ου Γυμνασίου Περιστερίου μια σειρά από δράσεις αναφορικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ο στόχος, πρωταρχικά, ήταν η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη συγκεκριμένη έννοια και τις μορφές που μπορεί αυτή να λάβει. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν στο σχολείο μας ψυχολόγοι από το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» οι οποίοι διεξήγαγαν σχετικές ομιλίες στα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας και πραγματοποιήθηκε προβολή ταινιών με παρόμοιο θέμα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την ενσυναίσθηση σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Στο συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και ομώνυμη βιωματική δράση με στόχο τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη δυνατότητα της επίγνωσης των ορίων της ατομικότητας. Τα παιδιά συνεργάστηκαν, εξέφρασαν απόψεις, προβληματίστηκαν και κατέγραψαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σ’ ένα δημιουργικό powerpoint.

 

1.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΛΕΒΙΖΟ

 

2.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 50 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΟ 1-9-2015/25-9-2015

 

3.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ CROSSMEDIA

 

4.ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ»

 

6.ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Της ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ»

 

7.ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

 

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΠΕ02-ΝΤΖΟΥΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΕ07 (ΜΕΛΗ ΟΔΠ)

ΚΟΥΤΡΑ ΟΛΓΑ, ΠΕ11 (ΥΠΕΥΘΥΝΗ PROJECT)

Η Διευθύντρια

Παπανικολάου Αναστασία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

3ο Γυμνάσιο

Περιστερίου

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας & εκφοβισμού», ο Δ/ντής του 3ου Γυμνασίου Περιστερίου Πανόπουλος Αναστάσιος και οι εκπαιδευτικοί Κυρίτση Αναστασία (ΠΕ15) και Δασκάλου Νικολέττα (ΠΕ02), μέλη του Ο.Δ.Π, καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οργάνωσαν και υλοποίησαν δράσεις με θέμα:

«Ένα σχολείο που ενώνει και δεν διαχωρίζει»

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέσα από βιωματικές δράσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις με τις ομάδες των μαθητών καθώς και παροχή ατομικής και ομαδικής υποστήριξης σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει το σχολείο ως σύνολο, με άριστα αποτελέσματα. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν άμεση και ιδιαίτερα της Α’Τάξης.

Σκοπός της δράσης ήταν αφενός μεν η έρευνα του φαινομένου και αφετέρου η πρόληψη μέσω της ευαισθητοποίησης των μαθητών για τον σχολικό εκφοβισμό, όπου δόθηκε βέβαια ιδιαίτερη έμφαση.

Έγιναν εργαστήρια για την ενημέρωση του φαινομένου, για τη διαφορετικότητα των ατόμων, προβολές video για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού, τους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα την ημέρα του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι δράσεις αυτές εντάθηκαν με σχεδιασμούς αφίσας, δημιουργία video των μαθητών, κατασκευές, παιχνίδια ρόλων, μικρά δρώμενα.

Ευελπιστούμε ότι συμβάλλαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

30 Γυμνάσιο

Καματερού

 

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 3 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

ΘΕΜΑ: Ο «ξένος»… Ο «άλλος» … Εσύ…!

ΣΤΟΧΟΙ: Κατανόηση της θέσης του «ξένου»

Συνειδητοποίηση -ότι ο «ξένος» δεν είναι ο «άλλος»

-ότι η άσκηση βίας ή η ανοχή της μας καθιστά εν δυνάμει θύματα

-ότι η αποδοχή του άλλου είναι έκφραση πολιτισμού

-ότι η αποδοχή του διαφορετικού είναι στάση ζωής σε κάθε κοινωνικό χώρο

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Δημιουργία video

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Ενεργή συμμετοχή- δραστηριοποίηση των μαθητών

Συναισθηματική εμπλοκή των μαθητών σε θέματα διαφορετικότητας και βίας στο σχολείο

Προβληματισμός ως και αλλαγή στάσης απέναντι στο συμμαθητή

Παρεμβάσεις μαθητών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας

 

 

 

 

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ :

https://www.youtube.com/watch?v=9gpVshTsCV0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων

Το σχολείο μας ασχολείται με το θέμα της πρόληψης κατά της σχολικής βας και του εκφοβισμού καθώς και με συναφή θέματα, όπως είναι ο σεβασμός της ετερότητας, η πρόληψη κατά των ναρκωτικών ουσιών, οι πρόσφυγες, ο ρατσισμός, κλπ.

Με τα θέματα αυτά ασχολήθηκε η ομάδα ΟΔΠ, αποτελούμενη από:

α. τον Δ/ντή Μηνά Πρωιμάκη

β. τον εκπ/κό Τσακίρη Παναγιώτη, κλ.ΠΕ04.04

γ. τον εκπ/κό Σκαπέρα Ανδρέα, κλ. ΠΕ03

και οι καθηγήτριες Στίγκα Ευαγγελία, κλ. ΠΕ02 και Παναγοπούλου Παναγιώτα, κλ. ΠΕ10.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1.Υλοποίηση της ερευνητικής εργασίας Α’ Τάξης με θέμα : Εθνικό και διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα του παιδιού, με έμφαση στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

2.Υλοποίηση της ερευνητικής εργασίας Β’ Τάξης με θέμα : Ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στο ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα

3.Συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την διοργάνωση εκδήλωσης στο σχολείο για τους γονείς των μαθητών μας με θέμα την πρόληψη κατά των ναρκωτικών ουσιών. Η εκδήλωση –συζήτηση έγινε στις 9/3/16 και ώρα 18.30-21.00 και συμμετείχαν 50 γονείς. Ομιλητής ήταν ο κ. Κατιφές, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών.

4.Προγραμματίστηκε για τις 17/4/16 βιωματικό σεμινάριο για τους μαθητές της Β’ Τάξης με το ίδιο θέμα και τον ίδιο ομιλητή, αλλά αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο, επειδή έπρεπε να εκδοθεί άδεια εισόδου.

5.Με πρωτοβουλία της κ. Στίγκα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο εκδήλωση στις 22/4/16 με θέμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών σε θέματα της προσφυγικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς. Συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού για την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών α’ ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων. Παραδόθηκαν 13 κιβώτια στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

6.Αξιοποίηση Ψυχολόγου που έχει ορίσει η Δ.Δ.Ε. Γ’Αθήνας για την ψυχολογική υποστήριξη πέντε μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι παρατηρήθηκε ότι ήταν διαρκώς απομονωμένοι από τα άλλα παιδιά. Συζητήσεις με την Ψυχολόγο σε χώρο του σχολείου με την έγκριση των κηδεμόνων τους. Οι τρεις ήταν απομονωμένοι λόγω εκφοβισμού σε μικρότερη ηλικία.

7.Διανεμήθηκε στους μαθητές της Α’ Τάξης ανώνυμο ερωτηματολόγιο με στόχο την ευαισθητοποίηση για την σχολική βίας και τον εκφοβισμό. Από τις 73 συμμετέχοντες που συμμετείχαν, αντλήσαμε και πολύτιμα συμπεράσματα για περαιτέρω δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των μαθητών για το θέμα, αλλά και για το σχολικό κλίμα. Το ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις είναι το παρακάτω, το οποίο εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή πρακτική.

 

Ο Διευθυντής

Μηνάς Πρωιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.docx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5ο Γυμνασίου Πετρούπολης

Πρόγραμμα Υποστήριξης Συνομηλίκων Enable

«Ο Τυφλός κυνηγός»

Ένα θεατρικό δρώμενο για τη Διαφορετικότητα, από τους Υποστηρικτές Συνομηλίκων του 5ου Γυμνασίου Πετρούπολης και τo tmhma Α.Μ.Ε.Α του Δήμου Πετρούπολης.

Ελένη Παπαμιχαλάκη1, Κατίνα-Ευαγγελία  Κυριάκου2

1. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης , Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2. Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Πετρούπολης

 

Εισαγωγή/Σκοπός «Μία ραγισμένη καρδιά ίσως δε διαφέρει και πολύ από ένα ραγισμένο μπράτσο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Kirsten Weir στο άρθρο της για τον κοινωνικό αποκλεισμό (Weir, 2012). Ο κοινωνικός αποκλεισμός, αποδεδειγμένα πλέον, «πονάει» και πονάει ακόμα πιο πολύ όταν οι αποδέκτες είναι άτομα με κάποια αναπηρία. Oι άνθρωποι με αναπηρία νιώθουν εξίσου έντονα την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, όπως όλοι μας! Στόχος της παρούσας δράσης ήταν να καλλιεργήσουμε στους εφήβους την «ενσυναίσθηση» και το σεβασμό  στο διαφορετικό μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με Α.Μ.Ε.Α.

Μέθοδος/Υλικό Η ευαισθητοποίηση των σημερινών μαθητών αποτελεί προϋπόθεση για την ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών αυτού του τόπου. Αυτό φαντάζει πλέον εφικτό μέσω της εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης. Ένα τέτοιο Πρόγραμμα εφαρμόζεται στο 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράµµατος ENABLE-ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών, η ευαισθητοποίησή τους, η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η καλλιέργεια της «ενσυναίσθησης».

Δράση/Αποτελέσματα Αξιοποιώντας δημιουργικά το Υλικό του Προγράμματος ENABLE μέσα στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινωνία, η ομάδα Υποστηρικτών Συνομηλίκων Enable του 5ου Γυμνασίου Πετρούπολης συνεργάστηκε με το τμήμα Α.Μ.Ε.Α. του Δήμου Πετρούπολης. Το προϊόν αυτής της όμορφης σύμπραξης ήταν το θεατρικό δρώμενο, «Ο Τυφλός Κυνηγός», μια αφρικάνικη ιστορία που υμνεί τη διαφορετικότητα, την κατανόηση, την αποδοχή, τη συνεργασία, την καλοσύνη και την αγάπη. Τους ρόλους μοιράστηκαν μαθητές του σχολείου μας και μέλη του Τμήματος Α.Μ.Ε.Α. του Δήμου Πετρούπολης. Το δρώμενο παρουσιάστηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μέλη φορέων. Ο μεγάλος ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων καθώς και η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το κοινό, ήταν η καλύτερη ηθική ανταμοιβή για όλους τους συμμετέχοντες.

Συμπεράσματα Η εν λόγω δράση επιβεβαιώνει έμπρακτα την αξία Προγραμμάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης, όπως του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Enable, και τη συμβολή τους στην καλλιέργεια της «ενσυναίσθησης» και του σεβασμού προς το διαφορετικό. Η εν λόγω δράση έχει ήδη παρουσιαστεί στο 9ο Εντατικό Σεμινάριο στην Εφηβική Ιατρική 2016 (Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού»), όπου οι μαθητές βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους. 

 

Ελένη Παπαμιχαλάκη

Εκπαιδευτικός, ΒΑ English Lang & Lit, MEd in EFL Teaching Methodology, Συνεργάτης Προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ-ΕΚΠΑ, Ambassador Ευρωπ. Προγράμματος Enable-Ενδυναμώνω, Μέλος ΠΟΔΠ Δ.Ε. Γ’  Αθήνας .

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

5o ΓΕΛ Ιλίου

 

Το σχολείο μας μέσω των υπεύθυνων ΟΔΠ, κας Αικατερίνης Ντεγιάννη και κας  Μαρίνας Παναγιωτοπούλου,  προχώρησε στη διάχυση στους μαθητές, των αιτιών, του ρόλου της οικογένειας του σχολείου και του κοινωνικού περίγυρου, καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και στην αποδοχή του διαφορετικού. 

Αυτό έγινε συμπληρωματικά μέσα από τις ερευνητικές εργασίες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπου χρησιμοποιήθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος σε συναφή θέματα όπως διακρίσεις και διαφορετικότητα, προβλήματα της εφηβείας, κ.α.. Επίσης έγιναν συζητήσεις μέσα στις τάξεις με σκοπό την κατανόηση, την αποδοχή του άλλου και το ρόλο της αλληλεγγύης. 

Επιπρόσθετα μέσα από εγκεκριμένα προγράμματα (Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά και Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού) οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, δημιούργησαν, αλληλεπίδρασαν και ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και διαπροσωπικές σχέσεις. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

9

 

 

 

5Ο Γυμνάσιο Αιγάλεω

Το πρόγραμμα "Digital e-abc" έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Teachers4Europe που οργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2016: Αρχικά, είκοσι μαθητές απ' όλες τις τάξεις του σχολείου συμμετείχαν στο βιωματικό, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "e-abc" του "χαμόγελου του παιδιού", που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Europe's Antibullying Campaign» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα DAPHNE III της D.G. Justice της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Μετά το τέλος της 1ης φάσης, οι μαθητές συμμετείχαν στην δημιουργία της e­learning πλατφόρμας "digital e-abc" κατά του σχολικού εκφοβισμού. Η διδακτική μέθοδος που εφαρμόστηκε για την δημιουργία της λέγεται "Digital storytelling": Ο μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής, διδάχθηκαν την χρήση πολλών εργαλείων web 2.0 με την βοήθεια των οποίων δημιούργησαν παρουσιάσεις, παιχνίδια, posters, εννοιολογικούς χάρτες, video και comics και τα ανάρτησαν στο εν λόγω site.Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές πήραν μέρος σε τηλεδιάσκεψη με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, στις δράσεις του saferinternet.gr και τέλος συμμετείχαν σε έρευνα απαντώντας σε ερωτηματολόγια, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αναρτηθεί στο site μας.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, μέλη ΟΔΠ, Αδαμοπούλου Ευγενία, Πληροφορικός-Φυσικός Κουλέντη Μαρία, Φιλόλογος

Το link του site: http,.//eadamop1.wix.com/diqital-e-abc

Το link του video που δημιουργήσαμε για την παρουσίαση του προγράμματός

μας στις δράσεις του Teachers4Europe:

https://www.youtube.com/watch?v=KKNykmLisoM

Και το link ηλεκτρονικού poster μας:

http,.//euqeniaada.edu.qloqster.com/diqital-e-abc/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8ο Γυμνάσιο Ιλίου

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΩΝ Ο.Δ.Π. ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΛΙΟΥ

ΜΕΛΗ: Πατρούλιας Γεώργιος, κλάδου ΠΕ06, Διευθυντής

Παπαδοπούλου Αγάπη, κλάδου ΠΕ02

Στα πλαίσια των δράσεων για τη σχολική βία, προβάλαμε στους μαθητές/τριες ταινίες και Video με θέμα τη διαφορετικότητα, η οποία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες γίνεται η αφορμή για εκδηλώσεις βίας, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται στόχος - θύμα άλλων ατόμων, με δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο για το θύμα όσο και για όλους όσους συμμετέχουν σ΄ αυτές. Ο στόχος των συγκεκριμένων δράσεων ήταν ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα βίας.

Ενδεικτικά, παρακάτω οι ταινίες και τα βίντεο που προβάλαμε:

Αποσπάσματα ταινιών

 

Το Καναρινί Ποδήλατο, Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Δημήτρης Σταύρακας, 1999

 

Forrest Gump, American epic romantic-comedy-drama film, directed by Robert Zemeckis, 1994

 

https://vimeo.com/61199234 (μην με κοροϊδεύεις)

 

https://vimeo.com/61202299 (λεκτική βία)

 

https://vimeo.com/61199230 (οι λέξεις πονάνε)

 

https://vimeo.com/92383738 (παράξενο φρούτο)

 

Μεθοδολογία:

Μετά την προβολή ακολουθεί η αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών θεατών. Τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα να εκφράσουν αυθόρμητα τις πρώτες εντυπώσεις τους με τη μέθοδο του καταιγισμού των ιδεών. Εκφράζουν απόψεις, συναισθήματα και επιθυμίες, οι οποίες καταγράφονται από τον/την εκπαιδευτικό στον πίνακα. Κάθε σχόλιο, κάθε επιφώνημα είναι μια ευκαιρία για επικοινωνία. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν τα δικά τους συναισθήματα και να οικοδομήσουν τις δικές τους απόψεις. Η προσέγγιση είναι εμπειρική. Η συζήτηση πραγματοποιείται στο τέλος της ταινίας ή ενδιάμεσα – σε κάποιο σημείο - με το “πάγωμα” της οθόνης. Απευθύνουμε ερωτήσεις-ερεθίσματα για συζήτηση, όπως π.χ.: Ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας του έργου; Πώς είναι; (περιγραφή). Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζει; Τι αισθάνεται; (σε διαφορετικές στιγμές). Εντοπισμός του θύματος ή του θύτη ή των θεατών των γεγονότων.

Σχολιασμός των αντιδράσεων με την εμφάνιση του θύματος (ποιες προκαταλήψεις, στερεότυπα, διακρίσεις, συναισθήματα και φοβίες εμφανίστηκαν ή εκδηλώθηκαν σε μικρούς και μεγάλους). Ποιές επιπτώσεις είχε η εμφάνιση της βίας στην αυτοεκτίμησή του και πώς επηρέασε την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής του; Ανάλογη προσέγγιση ακολουθείται για τον θύτη και τους παρατηρητές. Στη συνέχεια γίνεται σχολιασμός για άλλες μορφές βίας που γνωρίζουν από την εμπειρία τους τα παιδιά.

Αποτελέσματα: Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ερωτήσεις, ιδέες και έκφραση συναισθημάτων. Η συζήτηση μετά την προβολή των επιλεγμένων αποσπασμάτων προκάλεσε τον αναμενόμενο προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τις συνέπειες της βίας στο θύμα πρωτίστως, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους.

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

2ο Γενικό Λύκειο Χαϊδαρίου "Ρήγας Φεαραίος"

Στο πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητική Εργασία στην Α Λυκείου, ο καθηγητής Κατσιώνης Γιώργος (ΠΕ19) επιμελήθηκε τις ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό, που δημιούργησαν οι μαθητές στο χώρο του σχολείου. Αυτές οι ταινίες παρουσιάστηκαν στην τελική Εκδήλωση –Παρουσίαση Ε.Ε, που έγινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς(10-05-2016). Επίσης ο καθηγητής και υπεύθυνος Ο.Δ.Π του σχολείου, Παπαδόπουλος Ιορδάνης (ΠΕ12.10) , στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α Λυκείου, κατασκεύασε αφίσες και φυλλάδια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με την συνεργασία των μαθητών, ύστερα από ην προβολή της ταινίας ‘’Μετά την Λουτσία’’ μέσα στην τάξη. Το υλικό έχει τοιχοκολληθεί σε αίθουσα του σχολείου. Επίσης στο ίδιο μάθημα έγιναν ραδιοφωνικά μηνύματα (spot) με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό και γράφτηκαν πρωτότυπες ιστορίες από τους μαθητές, που παρουσιάστηκαν στην τελική Εκδήλωση –Παρουσίαση Ε.Ε του σχολείου(10-05-2016).

Τέλος σε συνδυασμό με τις δράσεις κατά του ρατσισμού έγιναν σχετικές συζητήσεις μέσα σε όλα τα τμήματα από καθηγητές/τριες του σχολείου.

 

 

Η Διευθύντρια

Παγουλάτου Ευαγγελία

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας

 

Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού και την ευαισθητοποίηση των

μαθητών σε θέματα ρατσισμού, οι μαθητές του σχολείου μας με τη βοήθεια των μελών ΟΔΠ του 1ου ΓΕΛ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

και με δική τους πρωτοβουλία δημιούργησαν ένα ολιγόλεπτο βιντεοκλιπ με θέμα το σεβασμό της ιδιαιτερότητας.

Δούλεψαν σε ομάδα και παρουσίασαν ένα τραγούδι το οποίο συνέθεσαν οι ίδιοι με τίτλο:"MΗΝ ΣΚΟΡΠΑΣ ΦΟΒΟ" στόχος

του οποίου ήταν η κινητοποίηση των συμμαθητών τους με σκοπό την ανοχή και το σεβασμό στην διαφορετικότητα.

     Οι καθηγητές που ενεπλάκησαν είναι οι: Aναστάσιος Λεμπέσης, Αγγελική Μπότζιου μέλοι ΟΔΠ και Ευθυμία Καράμπαλη

αναπληρωματικό μέλος.

     Οι μαθητές που δημιούργησαν το βιντεάκι: στίχοι Λαμπρινή Φαϊτάκη Α τάξη, μουσική Χρήστος Τσιγκόπουλος Α τάξη,

εκτέλεση Λαμπρινή Φαϊτάκη Α τάξη και Λέσια Φεντορένκο Γ τάξη και επιμέλεια βίντεο Παναγιώτης Παπακώστας.

 

 

 

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ* 

https://jumpshare.com/v/jD9KsshMCxqUv0siVLt

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

1o Γενικό Λύκειο Πετρούπολης

Το φετινό σχολικό έτος 2015-2016, υλοποιήθηκαν στο σχολείο δύο δράσεις σχετικές με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών του σχολείου μας δημιουργήθηκαν τμήματα με θεματολογία:

ί) ενδοσχολική βία και ασφαλής χρήση του διαδικτύου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μπέλλο Ηλία ΠΕ01 - μέλος Ο.Δ.Π.

Η στοχοθεσία ήταν να ερευνήσουν οι μαθητές το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας & του διαδικτυακού εκφοβισμού και να εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Μεθοδολογία : ερευνητική & ομαδοσυνεργατική μέθοδος (ερωτηματολόγιο και βιωματικό σεμινάριο από ειδικό του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ)

Για την διάχυση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε από τους μαθητές ταινία μικρού μήκους (κατά της ενδοσχολικής βίας) με τίτλο «Alternative»,

ii) θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης του διαδικτύου από τους έφηβους, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαμά Βαρβάρα ΠΕ19.

Η στοχοθεσία ήταν, αφού αναφέρουμε τα θετικά που σίγουρα είναι αρκετά, να εστιάσουμε στα αρνητικά αποτελέσματα του διαδικτύου... προβληματική χρήση, κατάχρηση, εξάρτηση, εκφοβισμός (διαδικτυακός).

Δημιουργήθηκαν on line ερωτηματολόγια (μεθοδολογία) τα οποία αφού συμπληρώθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας, επεκτάθηκαν και σε άλλα σχολεία της Αττικής (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Οργανώσαμε μια ημερίδα όπου παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας και ειδικοί ομιλητές ήταν εκεί για να συζητήσουν μαζί μας & να απαντήσουν σε ερωτήσεις μας.

 

 

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ :

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

13ο Γυμνάσιο

Περιστερίου

 

Το σχολείο μας στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα: Ένα πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας 2015-2016» υλοποίησε την ταινία μικρού μήκους «Δώσε το χέρι σου» και έλαβε μέρος στον ψηφιακό διαγωνισμό «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό/ Saynotobullying»

Τα παρακάτω link παραπέμπουν στην ταινία  μικρού μήκους η οποία σημείωσε πάνω από 425.000  προβολές στο facebook  με πολλά σχόλια και συγχαρητήρια για την απόδοση των παιδιών αλλά και την εξαιρετική σύλληψη του σεναρίου το οποίο απευθύνεται, σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις, της οικογενειακής ζωής  και πάνω από 8.500 χιλιάδες προβολές στο utube. Θεωρούμε ότι  η συγκεκριμένη δράση λειτούργησε καταλυτικά στο σχολικό μας περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην έχουμε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον εκπαιδευτικό ιστότοπο alfavita για την δημοσιοποίηση της ταινίας μας.

θα θέλαμε επιπλέον να  ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθειά τους:

Τη Διευθύντρια του σχολείου μας Μαριάννα Πλαστουργού και τους Αποστόλη Ηλιόπουλο, Παναγιώτη Τρυπαρόλη και Θάνο Πανταζή απο το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Περιστερίου.

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Παρασκευοπούλου Δώρα

Τσιλιβαράκου Χρυσάνθη

Utube link

https://www.youtube.com/watch?v=xJK2xSJi1QE&feature=youtu.be

 

facebook link

https://www.facebook.com/dora.paraskevopoulou.3/videos/vb.100001517711656/984184911642090/?type=2&theater

 

alfavita link

https://www.alfavita.gr/arthron

 

 

 

 

15

 

 

 

2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού , το 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης :

1)        Συμμετείχε με τρία τμήματα της Α΄ Γυμνασίου με υπεύθυνες τις κ. κ. Μάλλιου Ελένη ΠΕ01 και Αργυρίου Γιαννούλα ΠΕ07, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα << Ενδυναμώνω-Enable >> σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων Π. και Α. Κυριακού.

2)        Πραγματοποίησε με τις παραπάνω υπεύθυνες το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης με στόχο την επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα στους μαθητές.

3)        Επίσης μέσα στο πλαίσιο και των δύο προγραμμάτων δημιουργήθηκε ομάδα υποστηρικτών ώστε να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους μαθητές σε θέματα εκφοβισμού ,για να συμμετέχουν στην διαδικασία διαμεσολάβησης σε περίπτωση σχολικού εκφοβισμού.

Η Διευθύντρια

Ελένη Μαραγκού

 

 

 

 

 

16

 

 

 

2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού» σας γνωστοποιούμε την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε, στη δημιουργία «Αποθετηρίου καλών πρακτικών» και στην ημερίδα του «Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού».

Σας γνωστοποιούμε το όνομα του μέλους Ο.Δ.Π και τη δράση που υλοποιήθηκε .

Η κα Φαναρά Κατίνα (ΠΕ 5) μέλος του Ο.Δ.Π. υλοποίησε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας την 10η Μαρτίου ενόψη της παγκόσμιας ημέρας κατά της σχολικής βίας.

Μαθητές συνέγραψαν θεατρικό έργο ,το οποίο και δραματοποίησαν. Η εκδήλωση διανθίσθηκε με δύο χορευτικά δρώμενα και ένα ενημερωτικό power- point.

Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης μετέφερε τα κατάλληλα μηνύματα και αύξησε τον αριθμό καταγγελιών μικροπεριστατικών από τους μαθητές θύματα, στα οποία το σχολείο παρενέβη αποτελεσματικά, δραστικά και διακριτικά.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

+ Αρχιμ .Στ. Σταυρακάκης

Φιλόλογος - Θεολόγος

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

6ου Ε.Κ. Γ΄ Αθήνας (Χαϊδαρίου)

Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης για την πρόληψη ενδοσχολικής βίας τα μέλη του ΟΔΠ του 6ου Ε.Κ. Γ΄ Αθήνας (Χαϊδαρίου) πραγματοποίησαν τις παρακάτω δράσεις :

Προβολή ταινίας με θέμα το Bullying , κατά το διάστημα 1- 4 Μαρτίου 2016. Η ταινία με τίτλο : «After Lucia» , προβλήθηκε μεμονωμένα σε κάθε τμήμα. Η επιλογή της έγινε μέσα από την Σχολική ταινιοθήκη που περιλαμβάνει 200 ταινίες.

Συζήτηση , που ακολούθησε την προβολή της ταινίας ,όπου με επαγωγικό τρόπο τα παιδιά ενημερώνονται για τους τρόπους πρόληψης του φαινομένου, τις αρνητικές ατομικές και ομαδικές συνέπειες μέσα και έξω από την σχολική κοινωνία , λόγω μη έγκαιρης αντιμετώπισης. Η συζήτηση έγινε ανά τμήμα αμέσως μετά την προβολή της ταινίας.

Πραγματοποίηση βιωματικού Σεμιναρίου στο Σχολείο με τίτλο : «Στήριξη αυτών που στηρίζουν και Δημιουργία θετικού κλίματος μέσα στην τάξη», με στόχο την καλύτερη Διαχείριση της σχολικής τάξης . Η Υλοποίηση έγινε από την εποπτεία της κας. Ελισάβετ Παντελίδου, Υπεύθυνης του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ/νσης Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας.

Τα μέλη του Ο.Δ.Π. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Πολυχρονιάδης Β.

Κρητικού Ε.

Νίκολη Σ. ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ Χ.

 

 

 

 

 

18

 

 

 

6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού», τη σχολική χρονιά 2015-16 οι εκπαιδευτικοί Σταυρούλα Βίτσα (ΠΕ02), μέλος Ο.Δ.Π, και Τσινάκη Νίκη (ΠΕ10), αναπληρώτρια του επικεφαλής ΟΔΠ, υλοποίησαν δύο δράσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα δώδεκα μαθητών/τριών, που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μέσα από παιχνίδια ρόλων και βιωματικά, έγραψαν τα κείμενα και σκηνοθέτησαν (Devised Theatre) το θεατρικό «Ένα Αστείο Έκανα».Επίσης ένα τμήμα ερευνητικής εργασίας της Α΄Τάξης είχε θέμα με τίτλο: «Επικοινωνία Δίχως Βία» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Τσινάκη Νίκη.

Όλες οι δράσεις είχαν σαν βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τις συνέπειες της βίαιης συμπεριφοράς τους στους άλλους αλλά και την κινητοποίησή τους, ώστε να προτείνουν μεθόδους αποφυγής επανάληψης βίαιων συμπεριφορών .Τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων παρουσιάστηκαν σε ανοικτή εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν μαθητές/τριες του σχολείου μας, γειτονικών σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ο Διευθυντής

Αλέξανδρος Μυλωνάς

Πληροφορικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

Στο σχολείο μας, στα πλαίσια της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις-δραστηριότητες:

§   Συζήτηση στην τάξη και ευαισθητοποίηση για ζητήματα σχολικής βίας. Ενθάρρυνση για δράση διαμεσολαβητών.

§   Τοποθέτηση κουτιού σε συγκεκριμένο χώρο του σχολείου, όπου οι μαθητές να μπορούν να τοποθετήσουν την γραπτή (ανώνυμη) μαρτυρία τους για κάποιο περιστατικό σχολικής βίας και εκφοβισμού, δίνοντας πληροφορίες για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των περιστατικών.

§   Πραγματοποίηση δύο Project στην Α΄ τάξη σχετικά με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό με θέματα: «Όλοι ίσοι όλοι διαφορετικοί» και «Η βία δεν είναι μαγκιά»

§   Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων» στο πλαίσιο των παραπάνω Project. Προεργασία και επεξεργασία υλικού.

§   Ανάγνωση άρθρου του ψυχιάτρου Ανδρέα Κωστάλα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» με θέμα την αλληλεγγύη και τη βία στην κοινωνία μας. Έγινε ειδική αναφορά στον ρόλο των διαδικτυακών παιχνιδιών βίας και τη σύνδεσή τους με την παιδική επιθετικότητα. Επισημάνθηκε ότι τα παιχνίδια αυτά παρεμποδίζουν την, κατά τα άλλα φυσιολογική, παιδική επιθετικότητα να εξελιχθεί σε ενέργεια δημιουργικότητας στην ενήλικη ζωή και ότι μάλιστα προβάλλουν τη βία ως τρόπο ζωής.

§   Ως συνέπεια των παραπάνω, έγινε προσπάθεια αποτροπής ενασχόλησης των μαθητών με διαδικτυακά παιχνίδια βίας και έγινε προτροπή για την ένταξή τους στο site διαδικτυακής μάθησης “Khan Academy” με στόχο την ενασχόλησή τους με πιο «υγιή» θέματα και ενδιαφέροντα.

§   Έγινε προσπάθεια ένταξης των μαθητών με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση σε κάποιο από τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας, με στόχο την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους και της κοινωνικότητάς τους.

§   Έγινε προσπάθεια οι μαθητές με παραβατική συμπεριφορά ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση να έρθουν σε επαφή με την ψυχολόγο του σχολείου μας, κ.Μπαντούνα. Ακολούθησαν ατομικές συνεδρίες, οι οποίες είχαν σε μεγάλο βαθμό θετική επίδραση στη συμπεριφορά των μαθητών.

§   Πραγματοποιήθηκαν Βιωματικές Ομιλίες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία και με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, στο πλαίσιο του Έργου "Δες το Αλλιώς" , με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, και την ενσωμάτωση των νέων με αναπηρία στην καθημερινότητα.

§   Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ομιλίες και βιωματικά παιχνίδια στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κατά της ενδοσχολικής βίας με θέμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα- Respecting Diversity». Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναδείξει τα ιδανικά που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Ιδέα, όπως η ισότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μονάδων και των κοινωνιών.

 

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι αρκετές από τις δράσεις αυτές είχαν θετική επίδραση στους μαθητές. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των μαθητών και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους, καθώς επίσης και στην αρμονική συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

 

Οι καθηγήτριες – μέλη ΟΔΠ

Λαζαράκου Ζαφειρούλα – Ζαμπετάκη Άννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1Ο ΓΕΛ Καματερού

"Γνωστοποίηση των δράσεων - δραστηριοτήτων των μελών Ο.Δ.Π. για το σχολικό έτος 2015-2016".

Ως μέλη Ο.Δ.Π του 1ου ΓΕΛ Καματερού, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, επισημάναμε την ανάγκη πρόληψης των φαινομένων του σχολικού εκφοβισμού καλώντας όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε τέτοια φαινόμενα να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται στην αρχή τους.

Πέραν όμως τούτου που θεωρείται και αυτονόητο, ακολουθήσαμε μία σειρά από πρακτικές, οι οποίες στόχευαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών προς αποφυγή του φαινομένου, αλλά και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους. Αναφέρουμε δύο από αυτές τις πρακτικές, οι οποίες φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως υπήρξαν και οι αποδοτικότερες.

1. Ζητήθηκε από τους μαθητές να περιγράψουν "πώς ονειρεύονται το δικό τους σχολείο". Μεταξύ άλλων ανέφεραν πως στο σχολείο τους επιθυμούν να υπάρχει αλληλεγγύη, σεβασμός του ενός προς το πρόσωπο του άλλου, σεβασμός της διαφορετικότητας, ελευθερία έκφρασης, αλλά κυρίως επιθυμούν ένα σχολείο που θα αισθάνονται χαρούμενοι και ασφαλείς. Το κείμενο με τα συμπεράσματα αναρτήθηκε με τη μορφή αφίσας σε όλες τις σχολικές αίθουσες και η χρήση του λειτούργησε ως ένα είδος συμβολαίου, τους όρους του οποίου καλούνταν όλοι οι μαθητές να διαφυλάξουν, ώστε οι ίδιοι να συμβάλλουν και να προασπίσουν "το δικό τους ξεχωριστό σχολείο", όπως εξάλλου το ονειρεύτηκαν και το περιέγραψαν.

Ας σημειωθεί εδώ πως το σκεπτικό για την επιλογή των δράσεων, τόσο του Διευθυντή του σχολείου, όσο και των άλλων μελών Ο.Δ.Π, ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα όχι μέσω στερεοτυπικών απαγορεύσεων, αλλά κυρίως μέσω ενός θετικού, δημιουργικού και ευχάριστου τρόπου δράσης να καταφέρουν από μόνοι τους να ανακαλύψουν, να αποτυπώσουν και να σεβαστούν τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις των μελών μιας σχολικής κοινότητας.

2. Ως προς το θέμα της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης των μαθητών, η απουσία της οποίας θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στην εμφάνιση του φαινομένου, ακολουθήθηκαν τα εξής :

α. Δημιουργήθηκε μία ομάδα, η δράση της οποίας εντάχθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα "Όχι στο σχολικό εκφοβισμό" . Στη συγκεκριμένη ομάδα έγινε προσπάθεια να συμμετέχουν και μαθητές, οι οποίοι ενδεχομένως να χρειάζονταν περαιτέρω ευαισθητοποίηση στο εν λόγω θέμα. Μέσα λοιπόν από παιχνίδια ρόλων, αλλά και τη δημιουργία σεναρίου και βίντεο, έγινε κατανοητό πώς αισθάνεται κάποιος όταν έχει το ρόλο του θύματος, αλλά και τι οδηγεί συνήθως τον θύτη σε μία συμπεριφορά που πληγώνει τους συμμαθητές του.

β. Στην ανωτέρω προσπάθεια σημαντική ήταν και η συμβολή ενός ψυχολόγου από το "χαμόγελο του παιδιού", ο οποίος προσκλήθηκε από τα μέλη Ο.Δ.Π, και μέσω μιας εξαιρετικής προσέγγισης του θέματος, -με τη χρήση ιστοριών και παιχνιδιών ρόλων-, κατάφερε να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει όλους τους μαθητές (ιδίως τους "παρατηρητές") προς αποφυγή ή αντιμετώπιση του φαινόμενου.

 

Ο Δ/ντής Τα μέλη Ο.Δ.Π

Α. Καραγιώργης Μ. Σίμου (ΠΕ01)

Ι. Καλαϊτζόγλου (ΠΕ04)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

 

3ο Ε.Κ. Περιστερίου

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στα πλαίσια της ενημέρωσης για το Σχολικό Εκφοβισμό και τη Βία (ΣΕΒ), το 3ο Ε.Κ. Περιστερίου σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑ.Λ. Περιστερίου πραγματοποίησαν τις ακόλουθες δράσεις ανά τάξη:

Στην Α’ τάξη έγιναν 2ωρες  ενημερώσεις  για τη σωματική βία και το διαδικτυακό εκφοβισμό με  προβολή σύντομων ταινιών και ακολούθησε συζήτηση και έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και το γραπτό λόγο με τη δημιουργία σκίτσων και σύντομων μηνυμάτων. Συγκεκριμένα προβλήθηκαν:

 

·          η αυστραλιανή ταινία “TAGGED

(http://www.cybersmart.gov.au/tagged/Greek-captions.htm)

·          και το βίντεο «Σχολικός εκφοβισμός: Είμαι σαν και σένα!»

(https://www.youtube.com/watch?v=JqyCnRtQ-xo)

Σε ένα τμήμα της Α’ τάξης χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά το διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο από το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνδυασμό με παιχνίδι ρόλων και χρήση φύλλων εργασίας με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφραστούν και να μιλήσουν για προσωπικά τους βιώματα. Η δράση αυτή αξιολογήθηκε ως προς την εφαρμογή και τα αποτελέσματά της ώστε να εφαρμοστεί κατά το επόμενο διδακτικό έτος.

Στη Β’ και Γ’ τάξη οι μαθητές και οι μαθήτριες  παρακολούθησαν την ταινία “BULLYING” του ισπανού σκηνοθέτη Josetxo San Mateo, του 2009 και ακολούθησε συζήτηση – προβληματισμός για το φαινόμενο του ΣΕΒ όσον αφορά τα αίτια, τις επιπτώσεις και τους τρόπους προστασίας.

Ομάδα ΟΔΠ 3ου Ε.Κ. Περιστερίου

Γιακουμεττής Γεώργιος Δ/ντής 3ου Ε.Κ. Περιστερίου

Πλατσατούρας Γεώργιος Υποδιευθυντής 3ου Ε.Κ. Περιστερίου

Σκιαδά Χρηστίνα ΠΕ20.01

Παπαναστασίου Μαρία ΠΕ12.05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3Ο ΓΕΛ Αιγάλεω

 

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ»

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ Ο.Δ.Π:
1) ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ ΑΝΝΑ ΠΕ02
2) ΛΙΑΛΙΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ02

ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ:
1) ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ02
2) ΧΑΖΑΠΗ ΑΚΡΙΒΗ ΠΕ02

Οι δράσεις των παραπάνω μελών Ο.Δ.Π και των καθηγητών, που συνεργάστηκαν μαζί τους, είχαν ως θέμα την αποδοχή της ετερότητας και την εμβάθυνση στο ψυχολογικό προφίλ τόσο των «θυμάτων» όσο και των «θυτών» που εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Στόχος υπήρξε κυρίως η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση φαινομένων σε πρώιμο στάδιο εκδήλωσης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αφορά σε ανοιχτές συζητήσεις μέσα στα εμπλεκόμενα τμήματα με αφορμή, όχι κάποιο προηγηθέν περιστατικό βίας, αλλά οπτικοακουστικό υλικό που επέλεξαν και προετοίμασαν οι καθηγητές:


1. Κολλάζ φωτογραφιών, συνθημάτων και γελοιογραφιών.
2. Επεισόδια από δημοφιλή στα παιδιά κινούμενα σχέδια:

(The Rabbids invasion & Μπομπ Σφουγγαράκης)
3.
Προβολή της ταινίας ταινία «Die Welle» του Ντένις Γκάνσελ.
Στη συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να τοποθετηθούν οι ίδιοι πάνω στο θέμα.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκούντως θετικά καθώς τα φαινόμενα περιορίστηκαν έως και εξαλείφθηκαν εκεί όπου υλοποιήθηκαν αυτές οι δράσεις.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΚΩΝ/ΝΑ ΡΗΓΑΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας

 

Το 2ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας για το τρέχον σχολικό έτος 2015-16 επιλέχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για την εφαρμογή προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο χώρο του σχολείου με θέμα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη στο πλαίσιο προώθησης του θεσμού Ακαδημία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεργασία με το European Wergeland Centre και το Συμβούλιο της Ευρώπης .

Αφού προηγήθηκε σεμινάριο επιμόρφωσης τριών εκπαιδευτικών (μελών της ΟΔΠ), οργανώθηκε σειρά δράσεων με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, της Μαθητικής Κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που αποσκοπούσαν:

§   στην διαχείριση της ετερότητας ανάμεσα στους Ρομά και μη Ρομά μαθητές

§   στην εκπαίδευση των μαθητών στη επίλυση συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου

§   στην κατάρτιση κοινά αποδεκτού σχολικού κανονισμού

§   στην συνειδητοποίηση ύπαρξης δικαιωμάτων του παιδιού και ειδικότερα σε σύγκριση με παιδιά άλλων χωρών

§   στην συνειδητοποίηση της αξίας της πολιτειότητας και του βαθμού επίδρασής της στην σχολική και τοπική κοινότητα.

§   στην προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών μέσω της αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν μέσω προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Προγραμμάτων, και του μαθήματος project.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν κατά βάση ομαδοσυνεργατική. Πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις : 1) συζήτηση σε κάθε τάξη για την ανάδειξη των θετικών και αρνητικών σημείων του σχολείου 2) συμπλήρωση ερωτηματολογίων από όλα μέρη της σχολικής κοινότητας 3) δημιουργία συμβολαίων τάξης 4) διερεύνηση των δικαιωμάτων των παιδιών και καλλιτεχνική της αποτύπωση (αφίσα) 5) άσκηση των μαθητών στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους 6) εκπαίδευση των μελών του 15μελούς συμβουλίου στη διαμεσολάβηση συνομηλίκων 7) διεξαγωγή συμμετοχικής έρευνας δράσης με την τεχνική του photovoice στα πλαίσια του προγράμματος LERI (Local Engagement of Roma Inclusion) σε συνεργασία με την BOLT Consulting με θέμα την αρμονική νσυνύπαρξη Ρομά και μη Ρομά μαθητών.

Τα παιδαγωγικά αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά , καθώς μεταξύ άλλων οι μαθητές:

§   κατανόησαν την έννοια της συνευθύνης αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελούν μέρος της λύσης των όποιων προβλημάτων

§   έμαθαν να διαχωρίζουν τα θετικά από τα αρνητικά συναισθήματα και να τα διαχειρίζονται ανάλογα

§   συνειδητοποίησαν την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης συγκρούσεων

§   στελέχωσαν με ενθουσιασμό και ειλικρίνεια τον θεσμό της διαμεσολάβησης τον οποίο θεωρούν πλέον προσωπική τους υπόθεση

§   αξιοποίησαν καλλιτεχνικές ή/και άλλες δεξιότητες

§   προήχθη το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Οι εκπαιδευτικοί που ενεπλάκησαν στις προαναφερθείσες δράσεις ήταν οι: 1) Βυθούλκας Διονύσιος (Διευθυντής, ΠΕ02), 2) Αληγέωργα Νικολίτσα ΠΕ04, 3) Κολοκούρη Βασιλική ΠΕ06, 4) Κορφιάτη Μαρία ΠΕ11, 5) Ποτηροπούλου Μαρία ΠΕ06, 6) Χαρτζάβαλου Ευδοκία ΠΕ07.

 

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων

Σας γνωστοποιούμε τις δράσεις-δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας 1° Γυμνάσιο Αγ.Αναργύρων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016:

Το μέλος Ο.Δ.Π. κα Ρούσση Αγλαΐα ΠΕ08 οργάνωσε δημιουργία αφισών/κόμικς με θέμα τον σχολ.εκφοβισμό και το ρατσισμό οι οποίες τοιχοκολλήθηκαν στις 6/3/2016 ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Την ίδια μέρα όλοι οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του σχολείου ένωσαν τα χέρια και δημιούργησαν «ανθρώπινη αλυσίδα» φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας καθώς επίσης απαγγέλθηκαν ποιήματα κατά του ρατσισμού. Επιπροσθέτως ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους πραγματοποίησε μετά από πρόσκλησή της διαδραστικό εργαστήριο στο χώρο του σχολείου στις 6-4-2016.(Ο ΣΚΕΠ λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ένταξης συνδέοντας νέους με αναπηρίες μαζί με μαθητές/τριες Α΄/Θμιας και Β'/θμιας εκπαίδευσης.

Τέλος τον Απρίλιο 2016 δημιουργήθηκε ταινία animation με τίτλο «Κάτι πρέπει να κάνω» από ομάδα μαθητών/τριών στο μάθημα των εικαστικών.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Καλαμαρά Ευθυμία ΠΕ05 και Ζαχαριουδάκη Δέσποινα ΠΕ07 έκαναν παρουσίαση power point και προβολή video.Ta παιδιά απήγγειλαν σχετικά ποήματα και δημιούργησαν αφίσες στη γαλλική και γερμανική γλώσσα.

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

2ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων

 

 

 

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Άνθρωπε, αγάπα!»

Υπεύθυνος καθηγητής: Ντέγκας Βύρων – ΠΕ02

Το θέμα του προγράμματος ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στόχοι μας να αντιληφθούμε τις πολλαπλές ταυτότητες του ατόμου, να κατανοήσουμε τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ομάδων και ατόμων και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι ανήκουμε όλοι στην ανθρωπότητα με κοινά χαρακτηριστικά, ανάγκες και επιθυμίες, να συνειδητοποιήσουμε συγκεκριμένες στερεότυπες αντιλήψεις που έχουμε, οι οποίες οδηγούν σε διακρίσεις και ρατσισμό, να κατανοήσουμε ότι η ισότητα είναι μια βασική δημοκρατική αρχή, που θεμελιώνεται μέσα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να συνηθίσουμε να αποδεχόμαστε το Διαφορετικό και να μαθαίνουμε από αυτό και να εξελιχθούμε σε ενεργούς πολίτες που θα προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δράσεις πήραν τη μορφή εβδομαδιαίου βιωματικού εργαστηρίου με κύρια εργαλεία διάφορες τεχνικές του θεάτρου. Επίσης, επισκεφτήκαμε τη Δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα. Τέλος, δημιουργήσαμε αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αγίων Αναργύρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1ο Γυμνάσιο

Περιστερίου

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (Ο.Δ.Π.)

1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

(ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013-14)

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 4077/28-4-2014 στη σχολική μονάδα του 1ΟΥ Γυμνασίου Περιστερίου ορίστηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων, μετά από σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.), η οποία αποτελείται από τις δύο μόνιμες εκπαιδευτικούς κ. Ζορμπά Αμαλία (ΠΕ02) και κ. Χρονά Μαρία (ΠΕ02) {Πράξη 35η /05-5-2014)}.

Η Ο.Δ.Π., σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, προέβη κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14 στις εξής δράσεις:

Α) Παρουσίαση στο χώρο του σχολείου της θεατρικής παράστασης Γδαρμένος του Μats Kjelbye ( Ματς Σιέλμπυ) την Παρασκευή 07-3-2014 σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης. Εκπληκτικός μονόλογος, που άγγιξε βαθιά μαθητές και εκπαιδευτικούς μιλώντας καθαρά για το αδιέξοδο της βίας και τις πανανθρώπινες αξίες που θωρακίζουν τη δύναμη ενός νέου ανθρώπου να αντεπεξέλθει στη ζωή. Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με τα παιδιά-θεατές παρουσιάστηκε ο διαταραγμένος συναισθηματικός κόσμος ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού - θύμα και θύτης ταυτόχρονα - που όμως καταφέρνει να μεταμορφωθεί και να αποκτήσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η έκθεση των αιτιών και συνεπειών του παραλογισμού της βίας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ‘πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα…’

Το έργο έγινε αφορμή για συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Ακολούθως αναπτύχθηκε διάλογος στις τάξεις, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με το θέμα της βίας. Υλοποιήθηκαν εικαστικές δημιουργίες με τη μορφή αφίσας, οι οποίες εκτέθηκαν στο αμφιθέατρο .

Β) Τον Απρίλιο, στις 11-4- 2014 μετά από πρόσκληση της Ο.Δ.Π. επισκέφτηκε το σχολείο μας η κ. Ελένη Πριοβόλου, συγγραφέας βιβλίων για την ενδοσχολική βία.

Είχε προηγηθεί της συνάντησης αυτής project από τους μαθητές διάρκειας τριών μηνών. Οι μαθητές είχαν διαβάσει το βιβλίο της ‘Μαζί’, παρουσίασαν γραπτή εργασία με βάση το περιεχόμενό του με απεικονίσεις συναισθημάτων και σκέψεων. Δημιούργησαν ερωτηματολόγιο, που απηύθηναν στη συγγραφέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης η κ. Πριοβόλου παρουσίασε με έναν ξεχωριστό τρόπο, που ‘άγγιξε’ τα παιδιά, το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, ορμώμενη από τα δικά της προσωπικά βιώματα. Δημιουργήθηκε ενσυναίσθηση, κλίμα έντονων συναισθημάτων, οι μαθητές επικοινώνησαν, ‘άνοιξαν’ μυαλό και ψυχή και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως ‘όταν είμαστε μαζί’ μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα .

Γ) Οργανώθηκε ολιγόλεπτο δρώμενο με τίτλο ‘ Είμαστε μαζί; ’ το οποίο θα παρουσιαζόταν στο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας το Σεπτέμβριο.

Δ) Εφαρμογή του μοντέλου μεσολάβησης συνομηλίκων με σκοπό τα ίδια τα παιδιά να μπορούν να λειτουργήσουν στο σχολείο ως σύμβουλοι (counselors) των συμμαθητών τους και ως διαμεσολαβητές (mediators) στην επίλυση συγκρούσεων.

Βάσει του παραπάνω στόχου, οι συνομήλικοι εκπαιδεύτηκαν σε βασικές δεξιότητες επικοινωνίας, όπως:

·          το χειρισμό ζητημάτων εμπιστοσύνης

·          το καλωσόρισμα του παιδιού

·          τη χρήση δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης

·          τη χρήση ερωτήσεων ανοικτού και κλειστού τύπου για να διευκολυνθεί το παιδί να πει την ιστορία του

·          την ανταπόκριση στο περιεχόμενο και τα συναισθήματα του παιδιού

·          τη διερεύνηση τρόπων επίλυσης του περιστατικού εκφοβισμού.

Εν κατακλείδι αξίζει να αναφερθεί πως τα μέλη της Ο.Δ.Π. παρακολούθησαν τις αντίστοιχες επιμορφώσεις που διοργανώθηκαν από τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Ζωγόπουλο .

 

Περιστέρι 30-6-2014

Τα μέλη της Ο.Δ.Π. 1ου Γυμνασίου Περιστερίου

Ζορμπά Αμ. , Χρονά Μ.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ‘ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ(ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15)

Κατά το σχολικό έτος 2014-15, πραγματοποιήθηκε δράση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Η δράση αυτή διανθίστηκε και με προβληματισμό σχετικό με την αποδοχή της ετερότητας και συντονίστηκε από τα μέλη της ΟΔΠ κ. Ζορμπά Αμαλία και Χρονά Μαρία, συνεπικουρούμενες από τη γυμνάστρια του σχολείου την κ. Παραδείση Βασιλική.

Ο τίτλος της δράσης ήταν «Κάνω…Λιακάδα», με συμβολισμό που εμπεριέχει και το βασικό στόχο της δράσης, που είναι η διάχυση άπλετου φωτός στο σκοτάδι του ρατσισμού και του εκφοβισμού. Γόνιμο υλικό για την παραπάνω δράση αντλήθηκε από τα μυθιστορήματα της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου, «Μαζί» και «Φύλακες των αστεριών», τα οποία πραγματεύονται τα σχετικά θέματα.

Οι μαθητές/τριες, καθοδηγούμενες από τις συντονίστριες καθηγήτριες, μέσα από δημιουργικές διαδικασίες τροφοδότησης, σκηνοθεσίας, υποκριτικής και κινησιολογίας, κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη δράση αυτή με επιτυχία και με μεγάλη αποδοχή από τα μέλη της σχολικής κοινότητας, στην οποία αυτή παρουσιάστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

Είμαστε Αρκαδίας 22 στο Περιστέρι Τ.Κ. 12132, πολύ κοντά στο Μετρό και στην λεωφόρο Κηφισού κόμβος (Περιστέρι Νότια).

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με το μετρό (κόκκινη γραμμή),  Σταθμός Άγιος Αντώνιος έξοδος "Πλατεία Αγίου Αντωνίου" από την οποία απέχουμε 500 μέτρα.